Εκπαιδευτικά προγράμματα

16-12-2016
Τμήματα ΣΤ1, ΣΤ2
Αξίες Ζωής
Υπεύθυνες δασκάλες: Καλλιόπη Βλάχου (ΣΤ1) και Ιωάννα Κασβίκη (ΣΤ2)

 

Σκοπός του Προγράμματός μας ήταν να  βοηθήσουμε τους μαθητές μας  να διαμορφώσουν  ένα πλαίσιο που να στηρίζεται στις αξίες του σεβασμού, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συνεργασίας , της προσφοράς, της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να προστατεύονται άμεσα οι ίδιοι,  να  ενδυναμωθούν  και να μπορούν να αντιμετωπίζουν με ορθολογικό τρόπο τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Ένας ακόμη σημαντικός στόχος μας ήταν να μάθουν ότι τα προβλήματα λύνονται όχι με μονομερείς ασυντόνιστες και ακραίες απόψεις και ενέργειες αλλά αναζητώντας την αιτία τους και δρώντας πάντα με πυξίδα τις αξίες που προαναφέρθηκαν.

Εμείς, στα πλαίσια λοιπόν του Προγράμματός μας, και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον των παιδιών να συμμετέχουν πρόθυμα σε εθελοντικές δραστηριότητες αλλά και την ανάγκη τους να δρουν και οι δράσεις τους να είναι συγκεκριμένες, αποτελεσματικές και με ορατά οφέλη, προβληματιστήκαμε για το πώς θα αξιοποιηθούν όλα αυτά.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την ανάγκη της αγοράς των υλικών για τις σχολικές εργασίες προτάθηκε να αγοράσουμε τα υλικά από εθελοντικές οργανώσεις και διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά έδειξαν μια ιδιαίτερη ευαισθησία  στο Χαμόγελο του Παιδιού. Έτσι προέκυψε στη συνέχεια και η απόφαση να επισκεφτούμε από κοντά το «Χαμόγελο». Με αφορμή όλα αυτά συναποφασίσαμε με τους μαθητές μας να πραγματοποιήσουμε ένα σχέδιο εργασίας με κύριο κύριο άξονα τον Εθελοντισμό και την κοινωνική Αλληλεγγύη.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου εργασίας ήταν  η ομαδοσυνεργατική, βιωματική και διαθεματική προσέγγιση με χρήση διαφόρων τεχνικών (καταιγισμός ιδεών, ενεργητική ακρόαση, διάλογος, δραματοποιήσεις, παντομίμα, εικαστικές δημιουργίες κ.ά.). Αξιοποιήθηκαν επίσης  ώρες άλλων μαθημάτων (Γλώσσα, Θρησκευτικά, ΚΠΑ, Αγγλικά.)

 

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

- Οργάνωση bazaar στο χώρο του Σχολείου.

- Επίσκεψη στο Χαμόγελο Του Παιδιού.

- Παρουσίαση αποτελεσμάτων του προγράμματος.

- Ανάρτηση του προγράμματος στην ιστοσελίδα του σχολείου.

 

Κάνοντας μια συνοπτική αξιολόγηση του Προγράμματος μπορούμε να πούμε ότι τα παιδιά:

-  Έμαθαν να κατανοούν τον ΑΛΛΟΝ.

-  Κατανόησαν τι είναι η αλληλοβοήθεια και τους γέμισε χαρά η προσφορά προς το «Χαμόγελο του  Παιδιού»

-  Ένιωσαν  μεγάλη η ικανοποίηση και περηφάνια, γιατί κατάφεραν να συνεργαστούν και να έχει ένα καλό αποτέλεσμα όλη αυτή η δράση.  

-  Απέκτησαν γνώσεις και εμπειρία.

 

Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του προγράμματος (Παρασκευή 16-12-2016):

 

Από την επίσκεψη των μαθητών μας στο Χαμόγελο του Παιδιού στο Περιστέρι την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016: