Δήμοι

(Οι Δήμοι στην Ελλάδα, Οργάνωση-Διοίκηση των Δήμων, Οι εκλογές στον Δήμο)

Επίλεξε για κάθε κενό αυτό που ταιριάζει (συμβουλέψου το βιβλίο σου στις σελίδες 29-34). Όταν τελειώσεις, κάνε κλικ στο κουμπί "Έλεγχος".
Η τελευταία διοικητική διαίρεση της Ελλάδας έγινε το 2011 με νόμο που πήρε το όνομα "Πρόγραμμα "
Με βάση την διαίρεση αυτή:
Η Ελλάδα αποτελείται από 52 (πρώην Νομοί).
Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, η Ελλάδα διαιρείται σε επτά αποκεντρωμένες . Οι διοικητές διορίζονται.
Σε επίπεδο περιφέρειας, δηλαδή σε επίπεδο αυτοδιοίκησης βαθμού, η Ελλάδα διαιρείται σε δεκατρείς . Οι Περιφερειάρχες είναι , δηλαδή εκλέγονται.
Σε επίπεδο δήμου, δηλαδή σε επίπεδο αυτοδιοίκησης βαθμού, η Ελλάδα έχει 325 . Οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται.
Η διοικητική διαίρεση σε διοικήσεις, περιφέρειες και δήμους έχει σκοπό την αποκέντρωση της διοίκησης, η οποία συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι Δήμοι είναι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και διοικούνται από τον , ο οποίος είναι επικεφαλής του . Στις συνεδριάσεις των συμβουλίων αυτών συζητούνται θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, προτείνονται λύσεις και λαμβάνονται αποφάσεις για την επίλυσή τους.

Από το 2010 οι Δημοτικές Εκλογές γίνονται κάθε χρόνια.
Δικαίωμα εκλογής ως δημοτικοί σύμβουλοι (δικαίωμα του «») έχουν όλοι οι δημότες ενός Δήμου που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Για το αξίωμα του Δημάρχου χρειάζεται η συμπλήρωση του 21ου έτους.
Δικαίωμα ψήφου (δικαίωμα του «») έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.