Εκπαιδευτικά προγράμματα

14-6-2017
Τμήματα ΣΤ1 και ΣΤ2
Γυμνάσιο, ερχόμαστε!
Υπεύθυνες δασκάλες: Καλλιόπη Βλάχου (ΣΤ1) και Ιωάννα Κασβίκη (ΣΤ2)
 

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που μας πέρασε, πραγματοποιήσαμε με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο «Γυμνάσιο, ερχόμαστε!»

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Αποσκοπούσε να ευαισθητοποιήσει τη σχολική κοινότητα του Δημοτικού όσο κι αυτή του γειτονικού Γυμνασίου που θα δεχόταν την επίσκεψη γνωριμίας των μαθητών μας.

Οι επιμέρους στόχοι του Προγράμματος ήταν να βοηθηθούν οι μαθητές ώστε:

- να εκφράσουν συναισθήματα, φόβους, ανησυχίες, ελπίδες και όνειρα σχετικά με αυτό το πέρασμα.

- να προβληματιστούν, να πάρουν εφόδια.

- να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους σχετικά με αυτό και...

- να κινητοποιηθούν μέσα σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού, φροντίδας και ομαδικής λειτουργίας.

 

Το πρόγραμμά μας πραγματοποιήθηκε σε δέκα δίωρες συναντήσεις. Σε κάθε μας συνάντηση υλοποιήσαμε πολλές δραστηριότητες. Σε αυτές οι μαθητές δούλεψαν άλλοτε ατομικά, άλλοτε σε δυάδες (σαν μικρότερο σχήμα) και άλλοτε ομαδικά, όταν χωρίζονταν σε μικρές ομάδες και εργάζονταν πιο συγκεντρωμένα σε κάποια θέματα. Ο χωρισμός γινόταν με παιγνιώδη μορφή και αυτό άρεσε πολύ στους μαθητές, γιατί τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις απόψεις τους, να συνεργαστούν, ώστε να προκύψει κάτι κοινό: «η φωνή της μικρής ομάδας».

Τέλος δουλέψανε και στην ολομέλεια, όταν όλοι ήταν σε έναν μεγάλο κύκλο. Το συμβόλαιό τους τούς εξασφάλιζε ότι όλοι εκφράζονται και όλοι ακούγονται.

 

Ο βιωματικός τρόπος δουλειάς είναι ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της γνώσης. Οι μαθητές και έπαιξαν και έκαναν βιωματικές δράσεις ευχάριστες αλλά και σημαντικές, γιατί άφησαν στη σκέψη τους πολλά πράγματα.

 

Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές μας που με τη στάση και τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε, αξιοποίησαν στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων τους όλα τα γνωστικά ερεθίσματα που τους δόθηκαν, πυροδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη διαδικασία μάθησης.

 

Χαιρόμαστε που τους δώσαμε τη δυνατότητα να αποχαιρετήσουν όμορφα το Δημοτικό. Τους αποχαιρετούμε και εμείς με τη σειρά μας και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται στη ζωή τους, να βλέπουν τον κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους με τα μάτια της καρδιάς τους και το μεγάλωμά τους να συνοδεύεται πάντα με ευχάριστες αναμνήσεις. 

Οι δασκάλες τους
κα Ιωάννα και κα Καλλίτσα

 

 

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο από την παρουσίαση του προγράμματος, η οποία έγινε την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017: