Εκπαιδευτικά προγράμματα

27-5-2015
Τμήμα Γ2
Παρουσίαση του προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο:
"Επικοινωνώ, συνεργάζομαι, αποδέχομαι και χαίρομαι τη σχολική ζωή"
Υπεύθυνη δασκάλα: Αφροδίτη Κωστοπούλου

 

Φέτος υλοποιήσαμε με τους μαθητές του Γ2 το πρόγραμμα  Αγωγής Υγείας: "Επικοινωνώ, συνεργάζομαι, αποδέχομαι και χαίρομαι τη σχολική ζωή".

Η θεματολογία του επιλέχθηκε με σκοπό να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών και να συμβάλλει στην ομαλότερη ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενεργητικές και κινητικές δραστηριότητες που ξεκούραζαν και διασκέδαζαν τους  μαθητές, ενώ συγχρόνως ανέπτυσσαν  την ευρηματικότητα  και τη δημιουργικότητά τους. Αναγνώρισαν τη σημασία και την προσφορά κάθε μέλους στην ομάδα και την αξία της συλλογικής και ομαδικής εργασίας. Χάρηκαν να αναλαμβάνουν το ρόλο του βοηθού της τάξης και να επιβραβεύονται για την υπηρεσία τους με το δίπλωμα του βοηθού, στο οποίο όλοι οι συμμαθητές τους είχαν γράψει κι  από ένα θετικό σχόλιο (φιλοφρόνηση).

Αρκετές δραστηριότητες είχαν ως σκοπό να ανακαλύψουν τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα του καθενός, αλλά συγχρόνως να εντοπίσουν και τα κοινά στοιχεία με τους άλλους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ενισχύθηκε η αυτοεκτίμηση των μαθητών και η ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Έμαθαν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα στον εαυτό τους και στους άλλους και κατανόησαν ότι μια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά συναισθήματα ανάλογα με το άτομο που τη βιώνει.  Ανακάλυψαν τεχνικές να αντιμετωπίζουν το θυμό τους και τρόπους να λύνουν τις διαφωνίες τους. Συζήτησαν με κίνητρο κάποια παραμύθια, αλλά και μελετώντας κάποια αληθινά περιστατικά για κάποιες σημαντικές αξίες όπως την αγάπη, την αποδοχή και την αλληλοβοήθεια. Μέσα από τη δραματοποίηση και το παιχνίδι ρόλων έγινε προσπάθεια να μπουν στη θέση του άλλου, να κατανοήσουν το πρόβλημά του και να επιζητήσουν τη δίκαιη επίλυσή του.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς επιλέξαμε να παρουσιάσουμε την ευαίσθητη  και αισιόδοξη  ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ "Ο εγωιστής γίγαντας", προσθέτοντας και δικά μας  στοιχεία και φωτίζοντας κι άλλες πλευρές του κειμένου. Με τη δραματοποίηση τα παιδιά συνειδητοποίησαν και ένιωσαν τη μοναξιά του εγωιστή σε αντιπαραβολή με τη χαρά της ομαδικότητας και της φιλίας. Ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα της διαφορετικότητας και κατάλαβαν ότι τη χαρά μπορείς να τη δώσεις σε κάθε άνθρωπο, είτε έχει σχιστά μάτια  είτε στρογγυλά, είτε είναι λευκός είτε μαύρος, είτε φτωχός είτε πλούσιος, είτε γίγαντας είτε μικρό παιδί... Τελικά είναι ωραίο να μοιράζεσαι...

 

Δείτε το βίντεο της παράστασης:
 

 

Eυχαριστούμε την εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής, την κα Έλενα Βόγλη, που με τη σκηνοθεσία της έδωσε άρωμα και χρώμα στην παράσταση
 και την εκπαιδευτικό Εικαστικών κα Ευθυμία Μουργιά, που επιμελήθηκε τα σκηνικά του έργου,

τα οποία φιλοτέχνησαν τα ίδια τα παιδιά.

Συγχαρητήρια στα παιδιά του Γ2, που μας χάρισαν αυτή την υπέροχη παράσταση και μετέδωσαν σε μικρούς και μεγάλους τα ελπιδοφόρα μηνύματα του έργου.

Ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!

 

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τις δράσεις του προγράμματος: