Εκπαιδευτικά προγράμματα

31-10-2012
Ε1, ΣΤ1, ΣΤ2
Halloween
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελένη Πετράκη (Αγγλικών)

 

Το HALLOWEEN (Χάλοουϊν) είναι γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως “trick or treat” (σκανταλιά ή κέρασμα). Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Η  ρίζα αυτής της λέξης προέρχεται από το Αll-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day-All Saints Day).To Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομακτικά.

(Πηγή: wikipedia)

 

Λίγα λόγια για τη γιορτή μας

Στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών αλλά και της διαπολιτισμικότητας, οι μαθητές των τμημάτων Ε1, ΣΤ1 και ΣΤ2 θέλησαν να γιορτάσουν φέτος με έναν τρόπο ξεχωριστό την 31η Οκτωβρίου, ημέρα του Halloween στις αγγλόφωνες χώρες όπως  η Αμερική, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία. Η προετοιμασία, καθώς και αυτή καθ’ αυτή η εκδήλωση είχαν σκοπό να φέρουν πιο κοντά τόσο τα παιδιά αυτών των τμημάτων όσο και τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου στην Αγγλική κουλτούρα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες και να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους ώστε να ταξιδέψουν για λίγο στο μαγικό κόσμο του  Halloween.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση της καθηγήτριας των Αγγλικών, Έλμας  Πετράκη, αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο για τη γιορτή, το νόημά της και πώς αυτή γιορτάζεται στη Μεγάλη Βρετανία και Αμερική. Έτσι δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να εντοπίσουν διαφορές και ομοιότητες σε σχέση με τον εορτασμό του καρναβαλιού στη χώρα μας. Στη συνέχεια τα παιδιά δημιούργησαν ομαδοσυνεργατικά αλλά και σε ατομικό επίπεδο διάφορες κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά με τις οποίες διακόσμησαν το σχολείο. Τα παιδιά έφτιαξαν στο σχολείο τη δική τους τρομακτική μάσκα με τη βοήθεια της καθηγήτριας των Εικαστικών, Μουργιά  Ευθυμίας. Το σχολείο φωτίστηκε από φαναράκια, κολοκύθες και γέμισε από μάγισσες, φαντάσματα και άλλα τρομακτικά πλάσματα. Στο μακιγιάζ βοήθησε η καθηγήτρια της Θεατρικής Αγωγής Έλενα Βόγλη. Τέλος τα παιδιά διασκέδασαν με παραδοσιακά παιχνίδια και έθιμα τα οποία βίωσαν με τους συμμαθητές τους κάνοντάς τους να μπουν στο πνεύμα του Halloween.

Ας δούμε πώς γιόρτασαν τα παιδιά...