Εκπαιδευτικά προγράμματα
17-2-2012
Τμήμα
Β2
Υγιεινή
διατροφή
Υπεύθυνη
εκπαιδευτικός:
Αθηνά Πικράκη (Γαλλικών)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Καθώς στην Ευέλικτη Ζώνη πρέπει να αφιερώσουμε κάποιες διδακτικές ώρες για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Διατροφικών Συνηθειών, ασχολούμαστε λοιπόν με την Υγιεινή Διατροφή και τι πρέπει να κάνουμε για να πείσουμε τα παιδιά μας να την ακολουθήσουν.
Στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, τα παιδιά παρασύρονται από την πληθώρα των αγαθών με αποτέλεσμα να αποκτούν όλο και περισσότερες κακές, ανθυγιεινές συνήθειες.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Οι του προγράμματος είναι:
1. Να κατανοήσουν τα παιδιά, τη σημασία που έχει για την υγεία τους η σωστή διατροφή.
2. Να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις για τις βιταμίνες ,τη χρησιμότητα τους στον οργανισμό και σε ποιες τροφές μπορούμε να τις βρούμε.
3. Να μάθουν για τις βλαβερές συνέπειες διαφόρων τροφών που συνηθίζουν να καταναλώνουν.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων κάναμε διάφορες δραστηριότητες:
1) Κατασκευή πυραμίδας διατροφής. Οι μαθητές συγκέντρωσαν εικόνες από περιοδικά, από συσκευασίες προϊόντων που καταναλώνουν και από διαφημιστικά φυλλάδια και τις κόλλησαν στην κατάλληλη θέση για να φτιάξουν την πυραμίδα της διατροφής:
(κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγάλο μέγεθος)
2) Σε κάθε μάθημα αναλύαμε μια από τις κυριότερες βιταμίνες και ζωγραφίζαμε κάποιο τρόφιμο που την περιείχε. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δόθηκε στους μαθητές το παρακάτω φύλλο εργασίας για να το συμπληρώσουν:
ΤΕΣΤ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ
Ποιο τρόφιμο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C
A) Το πορτοκάλι
B) Η μπανάνα
C) Η κόκκινη πιπεριά
Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στο λάδι με ποιο τρόπο μαγειρέματος καταστρέφεται
A) Με το βράσιμο
B) Με το τηγάνισμα
C) Με το ψήσιμο
Ποιά είναι η καλύτερη πηγή της βιταμίνης Β12
Α) Το μαρούλι
Β) Το συκώτι
C) Η μοσχαρίσια μπριζόλα
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται οι ανάγκες σε
A) Tο φυλλικό οξύ
B) Η βιταμίνη Α
C) Η βιταμίνη Β
Τα λαχανικά και τα φρούτα με πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσια σε:
Α) βιταμίνη Α
Β) βιταμίνη D
C) Β καροτένιο
Ποια ομάδα τροφίμων είναι πλουσιότερη σε βιταμίνη Β1
Α) Τα λαχανικά
Β) Τα γαλακτοκομικά
C) Τα αμυλούχα τρόφιμα
3) Διαβάσαμε το βιβλίο "Ένα ψυγείο για τον Ορφέα":
και στη συνέχεια ζητήθηκε από τους μαθητές να ζωγραφίσουν κάτι που τους εντυπωσίασε:
(κλικ στις εικόνες για να τις δείτε
σε μεγάλο μέγεθος)
Με αφορμή το θέμα του βιβλίου συζητήσαμε για την παχυσαρκία και το ρόλο των γιαγιάδων στη διατροφή των παιδιών.
4) Κατασκευή sousplat (σουπλά)
(κλικ στις εικόνες για να τις δείτε
σε μεγάλο μέγεθος)
5) Κατασκευή σταυρόλεξων: Οι μαθητές σκέφτηκαν λέξεις και ορισμούς και ζωγράφισαν τα σταυρόλεξά τους. Στη συνέχεια τα μετατρέψαμε σε ηλεκτρονική μορφή με τη βοήθεια του υπολογιστή. Μπορείτε να προσπαθήσετε να τα λύσετε κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους. Καλή επιτυχία!
Σταυρόλεξο 1, Σταυρόλεξο 2, Σταυρόλεξο 3, Σταυρόλεξο 4, Σταυρόλεξο 5