Δραστηριότητες
(Δράσεις-Ημερίδες-Σεμινάρια-Παρουσιάσεις-Επισκέψεις δημιουργών)
 

6-5-2015
Ενδοσχολική βία
Εκπαιδευτική εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου "Σχολές Γονέων"

 

Σήμερα το απόγευμα στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα την ενδοσχολική βία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου "Σχολές Γονέων" και απευθυνόταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Εισηγήτρια ήταν η Ψυχολόγος κυρία Σιδηράτου Ειρήνη, η οποία κατόρθωσε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας καθ' όλη την τετράωρη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το πρώτο μέρος ήταν μια εισήγηση-συζήτηση σχετικά με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας με στόχο κυρίως να αποσαφηνιστούν οι όροι, οι οποίοι λόγω της επικαιρότητας και της απερίσκεπτης χρήσης τους από κάποιους που επηρεάζουν την κοινή γνώμη, έχουν μπερδέψει πολλούς με αποτέλεσμα απλά καθημερινά περιστατικά χωρίς σκοπιμότητα, διάρκεια και συστηματικότητα να χαρακτηρίζονται ως σχολική βία και εκφοβισμός και να προκαλούν ανησυχία ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

Το δεύτερο μέρος ήταν μια βιωματική προσέγγιση του θέματος: οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες, στις οποίες μοιράστηκαν απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα συνεντεύξεων. Τα μέλη των ομάδων έπρεπε μετά από συζήτηση να βρουν αν αυτός που "μιλάει" είναι θύτης, θύμα ή παρατηρητής, τι σκέφτεται και τι αισθάνεται.

Πιστεύουμε πως όλοι έφυγαν με την αίσθηση ότι άξιζε ο χρόνος που αφιέρωσαν για να συμμετέχουν στην εκδήλωση.