Δραστηριότητες
(Δράσεις-Ημερίδες-Σεμινάρια-Παρουσιάσεις-Επισκέψεις δημιουργών)

30-4-2012
Η εικονογράφος-συγγραφέας Λήδα Βαρβαρούση στο σχολείο μας

 

Η Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή Βακαλό και συνέχισε τις σπουδές της στο Leeds στη Βρετανία. Από το 1996 ξεκίνησε να εικονογραφεί και να γράφει παιδικά βιβλία. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 150 βιβλία και έχει γράψει 13 από αυτά. Το 2006 εικονογράφησε το βιβλίο της Γλώσσας της Α΄ Δημοτικού και το Λεξικό για τις Α-Β-Γ Δημοτικού. Το 2007 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο εικονογράφησης για το βιβλίο "Ένα σκουλήκι με φτερά" της σειράς Τρελοδαγκωνίτσες, από το South East Europe Children Literature Center (Σόφια, Βουλγαρίας). Το 2009 σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα έγραψε και εικονογράφησε το βιβλίο "Μια Παρέα με Καρδιά", το βιβλίο που με το δικό της ξεχωριστό τρόπο παρουσίασε σήμερα στους μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας, στο οποίο συμμετέχει και το σχολείο μας.

Το βιβλίο «Μια παρέα με…. καρδιά» είναι ένα παιδικό εικονογραφημένο παραμύθι που έχει σαν σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων, σεβασμού της διαφορετικότητας και προώθησης ίσων ευκαιριών για όλους, ώστε να εξοικειωθούν με τις αξίες του πολυ-πολιτισμικού περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η κυρία Βαρβαρούση μας είπε ένα "στρατηγικό" μυστικό της: κρατάει σημειώσεις! Οι ιδέες που μας έρχονται σήμερα ξεχνιούνται πολύ εύκολα μέχρι αύριο. Γι' αυτό την ώρα που μας έρχονται στο μυαλό, να τις γράφουμε για να μην τις ξεχνάμε! Μας είπε ακόμη ότι το βιβλίο που γράφει αυτόν τον καιρό είναι ιδέα που είχε όταν ήταν μαθήτρια στη Δ΄ δημοτικού, την οποία προφανώς είχε γράψει στο σημειωματάριό της.

Στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές ζωγράφισαν σκηνές του βιβλίου. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την παρουσίαση της κυρίας Βαρβαρούση και τη δουλειά των παιδιών: