Δραστηριότητες
(Δράσεις-Ημερίδες-Σεμινάρια-Παρουσιάσεις-Επισκέψεις δημιουργών)
6-3-2012
Τμήμα ΣΤ2
Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο
Υπεύθυνη δασκάλα:
Καλλιόπη Βλάχου

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε ως  Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο, αφιερώσαμε μερικές διδακτικές ώρες σε δράσεις και συζητήσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού με στόχο πάντα την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την έγκαιρη παρέμβαση ώστε να αποτραπούν οι εκδηλώσεις  βίας στη σχολική ζωή τους, καθώς και οι αρνητικές συνέπειες αυτών των εκδηλώσεων στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Συγκεκριμένα:

• Έγινε προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Τα μπλε γυαλιά», που βασίζεται στο βιβλίο «Μίλα, μη φοβάσαι» των εκδόσεων της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε (Εταιρεία  Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου).

• Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε ανάγνωση του παραπάνω βιβλίου και στη συνέχεια συζήτηση γύρω από το θέμα της σχολικής βίας. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκαν μερικά από τα αίτια που οδηγούν ένα άτομο στο να γίνει εκφοβιστής και να παράγει τη βία, καθώς και τα αίτια που κάνουν ένα άλλο άτομο να μετατρέπεται σε θύμα και να ανέχεται τη βία που ασκείται πάνω του. Μιλήσαμε για τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των παρατηρητών και γενικότερα της σχολικής κοινότητας και αναζητήσαμε τους τρόπους –που προκύπτουν μέσα από το σωστό χειρισμό και την ενεργό δράση αυτών των παραγόντων- αντιμετώπισης των παραπάνω φαινομένων.

•Τέλος τα παιδιά δημιούργησαν  αφίσες με μηνύματα και πληροφορίες κατά της βίας, χρησιμοποιώντας κολάζ και ζωγραφική:


(Αφήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω στις εικόνες για να δείτε τα ονόματα των δημιουργών. Κλικ για τις δείτε σε μεγάλο μέγεθος.)

 

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι στις παρακάτω διευθύνσεις προβάλλεται σχετικό εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς.

1) www.antibullyingnetwork.gr

2) http://5dimcholarg.wordpress.com/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-2/%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf/%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%b7-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%83

 

Πιστεύουμε  ότι με μικρά μικρά βήματα και με τη βοήθεια όλων οδηγούμαστε σιγά σιγά στην πρόληψη και αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος που επηρεάζει τις ζωές όλων.