Δραστηριότητες

Εργασίες μαθητών

20-3-2019
Τάξη ΣΤ΄

Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Δημήτριος Καρακικές (ΣΤ1), Γεωργία-Ρομίνα Λέων (ΣΤ2) και Άννα Κοντού (ΣΤ3)

 

Φέτος το σχολείο μας πήρε μέρος για δεύτερη  φορά στη δράση με τίτλο "Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης". Η δράση διοργανώνεται από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας, Πιερίας, Κω και Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης που είχαν ήδη ενημερωθεί σχετικά με το πείραμα από τους δασκάλους τους, κατέβηκαν στην αυλή και στις 12:34 έκαναν τη μέτρηση που απαιτεί το πείραμα: Βρήκαν τη γωνία που σχηματίζει ο "οβελίσκος" (ο στύλος στήριξης του διχτυού του βόλεϊ) με τη σκιά του, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Εργαλεία μέτρησης ήταν ένα μοιρογνωμόνιο κι ένας λεπτός σπάγκος. Αποτέλεσμα: 38 μοίρες.

Τα υπόλοιπα ήταν απλά: Ακολούθησαν τις οδηγίες του φύλλου εργασίας και υπολόγισαν με μεγάλη ακρίβεια τη μεσημβρινή περιφέρεια της Γης (40.070 χιλιόμετρα, το πραγματικό είναι 40.075) και την ακτίνα της (6.380 χιλιόμετρα, το πραγματικό είναι 6.371)!

 

 

30-3-2019
Διαβάστε το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης κάνοντας κλικ εδώ.