Δραστηριότητες

Εργασίες μαθητών

16-2-2018
Τμήμα
Γ2
Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Καλλιόπη Βλάχου
 

 

Γλώσσα Γ΄ τάξης

8η ενότητα: «Ιστορίες του χειμώνα»

Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι

Αποσπάσματα από το θεατρικό του Ευγένιου Τριβιζά 
«Το μεγάλο ταξίδι του Τουρτούρι»

 

 

Το «πάντα» και τα «κρυμμένα όνειρα.»

 

Λείπουν από τα βιβλία της Γλώσσα μας τα λογοτεχνικά κείμενα και το λέω με παράπονο, γιατί η λογοτεχνία όπως και κάθε μορφή τέχνης ξεκλειδώνει σκέψεις και συναισθήματα, βοηθά στην εξωτερίκευσή τους και στην έκφρασή τους με τρόπο αβίαστο και φυσικό, προβληματίζει, προχωράει τη σκέψη παραπάνω, βελτιώνει την επικοινωνία: ο καθένας ακούει τη σκέψη του άλλου και εκθέτει τη δική του, που ενδεχομένως να έχει επηρεαστεί από τη σκέψη του προηγούμενου ή να τη συμπληρώνει ή να είναι εντελώς διαφορετική…

 

Με αφορμή, λοιπόν, το απόσπασμα από το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» μας δόθηκε η δυνατότητα να εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω στο κείμενο και να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο από όσο το αναλυτικό πρόγραμμα μας επιτρέπει, κάνοντας έτσι τη λογοτεχνική μας υπέρβαση.

Ασχοληθήκαμε λοιπόν με το «πάντα». Πόσο διαρκεί στο μυαλό των παιδιών μας το «πάντα»;  Από τις απαντήσεις τους διαπιστώνεις πόσο εύκολα μας αποκαλύπτονται και μας αφήνουν να διεισδύσουμε στο μυαλό τους, να ανακαλύψουμε τους φόβους, τις ανησυχίες τους, τις σκέψεις τους, που μπορεί και να μας δείχνουν ένα διαφορετικό τρόπο θέασης των πραγμάτων…

Ασχοληθήκαμε επίσης και με τα «όνειρά» μας, τα μοιραστήκαμε και πρέπει να πω ότι ανάμεσα τους υπήρχαν και κάποια που με συγκίνησαν ιδιαίτερα για τη δυσκολία της πραγματοποίησής τους, όπως με συγκίνησε και  το γεγονός ότι εκφράστηκαν με την ελπίδα ότι μπορεί κάποτε και να εκπληρωθούν, αφού στο μυαλό των παιδιών όλα είναι δυνατά…

 

 

«Τα κρυμμένα όνειρα»

Οι χιονάνθρωποι είναι χιόνι

Και το χιόνι είναι ένα

Κι είναι τόσα όνειρα κι ελπίδες

Κι αγάπες παλιές

Μες στο χιόνι κρυμμένα

Απόσπασμα από το κείμενο του βιβλίου

 

Γράφω τα δικά μου κρυμμένα όνειρα.

 

«Ονειρεύομαι να γίνω ναύαρχος, να προστατεύω την Ελλάδα και να μην μπαίνει κανένας κακός. Και για χόμπι να είμαι ο νούμερο 1 youtuber στον κόσμο.» (Β)

«Ονειρεύομαι μόλις μεγαλώσω να γίνω δασκάλα, τραγουδίστρια και γιατρός. Να έχω ελεύθερο χρόνο να ξεκουράζομαι. (Α)

«Ονειρεύομαι να ήμουν μεγάλος ποδοσφαιριστής, το προαύλιο του σχολείου να έχει τάπητα και τέρματα ποδοσφαίρου, το σπίτι μου να φτιαχνόταν από σοκολάτα και οι γονείς μου να μου ’παιρναν 100 φακελάκια τάπες» (Γ)

«Ονειρεύομαι να έχω δύο κουταβάκια, μια γατούλα, να έχω πολλές τάπες και οι φίλοι μου να είναι καλά.» (Β)

«Ονειρεύομαι να είχε κοντά στη γειτονιά μου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ και όταν μεγαλώσω να γίνω ποδοσφαιριστής ή μπασκετμπολίστας. Ονειρεύομαι να ήταν πάντα ζεστές οι μέρες και να πήγαινα με τον αδερφό μου στη θάλασσα και σε πισίνα» (Π)

«Ονειρεύομαι να πάω μπαλέτο. Ελπίζω να πάω κάποια στιγμή. Επίσης όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω χορεύτρια.» (Α)

«Ονειρεύομαι να ήμουν τραγουδίστρια, χορεύτρια και κτηνίατρος …θα μου άρεσε τόσο πολύ. Αλλά ονειρεύομαι κιόλας  να γίνω δασκάλα μπαλέτου και δασκάλα σχολείου. Θα μου άρεσε τόσο πολύ να ήμουν όλα αυτά από μικρή και όταν μεγαλώσω αυτά είναι όλα τα κρυμμένα μου όνειρα που θα θελα τα δω να γίνονται αληθινά. Αλλά θα θελα και τόσο πολύ να γίνω δασκάλα των αγγλικών και των αραβικών. Το καλύτερό μου όμως όνειρο είναι να ζούσα στη Συρία για πάντα γιατί ο νονός μου και η νονά μου ζουν εκεί.» (Α)

«Ονειρεύομαι όταν μεγαλώσω να γίνω μεγάλος τερματοφύλακας και να περάσω από πολύ μεγάλες ομάδες π.χ . Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης,Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αθλέτικο Μαδρίτης. Όμως πιο πολύ θα ήθελα να ξεκινήσω από τον Ατρόμητο μαζί με τον κολλητό μου τον Βασίλη. Όμως εκτός από αυτά θα ήθελα να παντρευτώ μια καλή γυναίκα να κάνουμε παιδιά και να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή μαζί.» (Κ)

«Τα κρυμμένα όνειρά μου είναι να γίνω δασκάλα ζωγραφικής και δασκάλα μουσικής.» (Ι)

«Ονειρεύομαι να γίνω ποδοσφαιριστής και να παίζω στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Επίσης να παίζω και στην ΑΕΚ.» (Α)

«Ονειρεύομαι να γίνω ποδοσφαιριστής και να είμαι πολύ καλός. Να πάω καλά σε όλα τα τεστ. Να βάζω πολλά γκολ. Και να παίζω με  Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.» (Ι)

«Ονειρεύομαι να γίνω ένας περίφημος χημικός και να κάνω τα πιο δύσκολα πειράματα. Και για χόμπι θέλω να γίνω ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου.»  (Α)

«Εγώ ονειρεύομαι να πάω σε μια άλλη χώρα, να γίνω ποδοσφαιριστής, να αγοράσω πολλές κασέτες για το  πλεϊστέισιον, να πάρουμε πολλά κύπελλα με την ποδοσφαιρική μου ομάδα και το τελευταίο μου όνειρο θα ήταν να πάρω ένα αυτόγραφο από έναν παίκτη μιας πολύ μεγάλης ομάδας.» (Β)

«Ονειρεύομαι όταν μεγαλώσω να έχω ένα άσπρο κουτάβι, να έχω ένα τεράστιο σπίτι από γλυκά, ένα ροζ αμάξι και μέσα στο σπίτι μου να έχω μία μεγάλη οθόνη σινεμά.» (Κ)

«Ονειρεύομαι να χορεύω όλη μέρα μπαλέτο, να παίζω κυνηγητό όλη μέρα, να ταξιδεύω συνέχεια στην Ελβετία.» (Β)

«Ελπίζω η μαμά μου και ο μπαμπάς μου να μου πάρουν ένα άσπρο σκυλάκι. Ονειρεύομαι να γίνω σχεδιάστρια μόδας και να πάω να σπουδάσω στο Μιλάνο. Ελπίζω να είμαι καλή μαθήτρια.» (Ε)

«Ονειρεύομαι να με πάρει η ΑΕΚ στην ομάδα της.» (Γ)

«Ονειρεύομαι όταν μεγαλώσω να συνεχίσω το πιάνο όπως τώρα. Να πάω πολλά ταξίδια σε πολλές άλλες χώρες. Όμως όταν γίνω πιο μεγάλη ονειρεύομαι να γίνω γιατρός ή δικηγόρος. Αυτό θέλω να το αποφασίσω πιο μετά.» (Α)

«Ονειρεύομαι να τα ξαναέβρισκε η μαμά μου με τον μπαμπά μου. Θα ήθελα κιόλας να σπουδάσω και να γίνω μια σοφή μαμά σαν τη νονά μου και να διαβάζω πολλά βιβλία.» (Ε)

«Ονειρεύομαι ότι όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω δασκάλα εικαστικών, να φροντίζω τα ζώα , να έχω το δικό μου ζωάκι και να ζω ευτυχισμένη» (Λ)

«Τα κρυμμένα μου όνειρα, είναι όταν μεγαλώσω να με πάρουν στη Φόρμουλα 1. Γιατί θέλω να δω από μέσα πώς είναι και για να γίνω επαγγελματίας στη Φόρμουλα 1.» (Γ)

«Τα κρυμμένα μου όνειρα είναι να περνώ χρόνο με τους γονείς μου, να νη μαλώνω με τον αδερφό μου και να γίνω εφευρέτρια είτε ζωγράφος. Και να ζω για πάντα όπως ο Τουρτούρι.» (Κ)

«Τα κρυμμένα μου όνειρα είναι να δω τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Μέσι, να πάρω αυτόγραφο από τον Σέρχιο Αραούχο.» (Μ)

«Θα ήθελα να ήμουν σε ένα κόσμο από γλυκά. Θα ήθελα να είμαι πλούσιος, να είχα ένα αμάξι που να περνάει τις σκάλες. Θα ήθελα να είμαι στο Βόρειο πόλο. Τέλος θα ήθελα να είμαι βασιλιάς.» (Χ)

«Ονειρεύομαι να βγαίνουμε με τους φίλους μου και με τις μηχανές μας και να πηγαίνουμε για να φάμε κλαμπ κόκα κόλα και άλλα πολλά. Και μετά να πηγαίνουμε στην Ισπανία για να δούμε Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μάντζεστερ Σίτι.»  (Γ)


 

 

Το «πάντα»

«…Μαριάννα: Θα μου κάνεις μια χάρη;
Χιονάνθρωπος: Τι χάρη;
Μαριάννα: Να μη λιώσεις ποτέ! Να ζήσεις για πάντα!
Χιονάνθρωπος: Πόσο κρατάει ένα «πάντα»;
Μαριάννα: (Ανοίγει τα χέρια της και του δείχνει). Τόοοσο!...»
Απόσπασμα από το κείμενο του βιβλίου

 

 

Ολοκληρώνοντας λοιπόν την ανάγνωση του κειμένου ρωτώ: Πόσο μεγάλο νομίζει ο καθένας σας, ότι είναι ένα «πάντα»;
 

 

Και μου απαντούν:

 

«Ένα πάντα, δεν έχει τελειωμό. Ξεκινά από κάπου και δεν τελειώνει ποτέ.»

Είναι μόνο για τη ζωή σου. Κάποτε θα πεθάνεις. Κάποτε τελειώνει το πάντα.»

«Είναι άπειρα μεγάλο, δεν τελειώνει ποτέ, όπως άπειρα είναι και τα αστέρια στον ουρανό.»

«Εγώ έχω δύο απόψεις για το πάντα κυρία. Η μια είναι ότι κρατάει μέχρι να τελειώσει η ζωή, η άλλη ότι μπορεί να κρατήσει όσο και η ζωή του πλανήτη μας.»

«Το πάντα, κυρία, κρατάει για πάντα, γιατί άμα πεθάνει ένας άνθρωπος γεννιέται ένας άλλος και έτσι δεν τελειώνει ποτέ.»

«Το πάντα δε θα κρατήσει πολύ, γιατί έτσι όπως συμπεριφέρεται ο άνθρωπος στον πλανήτη μας, σε λίγο καιρό θα τον καταστρέψει και έτσι θα τελειώσει και το πάντα.»

«Είναι πιο μεγάλο και από τη ζωή 1000 ανθρώπων, κυρία!!!»

«Το πάντα υπάρχει μόνο εφόσον έχουμε υγεία»

 

Απαντήσεις οκτάχρονων παιδιών… Τα σχόλια περιττεύουν. Διαλέγετε  και παίρνετε… Πολλές φορές στα περίπλοκα και δυσεπίλυτα προβλήματα που μας απασχολούν οι λύσεις μπορεί να δοθούν από τους μικρούς μας φίλους, αρκεί να τους ακούμε και φυσικά να τους ρωτάμε πού και πού…