Δραστηριότητες
Τέχνη και σχολείο

 

18-5-2016
"Η τέχνη της χαρακτικής ως παιδαγωγικό εργαλείο και η αξιοποίησή της για την καλλιέργεια δεξιοτήτων"
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Θεοδώρα Χανδρινού (Εικαστικών)

 

Σήμερα στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε βιωματικό-εργαστηριακό σεμινάριο με θέμα "Η τέχνη της χαρακτικής ως παιδαγωγικό εργαλείο και η αξιοποίησή της για την καλλιέργεια δεξιοτήτων", το οποίο αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων ενός προγράμματος etwinning με τον ίδιο τίτλο, το οποίο υλοποιείται κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Το σεμινάριο οργανώθηκε από το γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμού της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας και εισηγήτρια ήταν η εκπαιδευτικός Εικαστικών Θεοδώρα Χανδρινού.

Στο πρώτο-θεωρητικό μέρος αυτού έγινε μια παρουσίαση με σκοπό τη γνωριμία των εκπαιδευτικών με την τέχνη της χαρακτικής και την αξιοποίησή της στη διδακτική πράξη ενώ στο δεύτερο μέρος, που είχε εργαστηριακό χαρακτήρα, οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με τη μεθοδολογία που ακολουθείται για τη δημιουργία ενός χαρακτικού έργου στη σχολική τάξη, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα βήματα: δημιουργία προσχεδίων, μετάφραση του ζωγραφικού έργου με χαρακτικές λύσεις, μεταφορά του σχεδίου σε ξύλο ή λινόλεουμ, χάραξη με γούζες ή καλέμια, εφαρμογή της τεχνικής της ξυλογραφίας-υψιτυπίας, μελάνωμα και τύπωμα της χαραγμένης επιφάνειας, αρίθμηση των αντιτύπων.

Επειδή ο αριθμός των εκπαιδευτικών που δήλωσαν ότι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν ήταν μεγάλος, το σεμινάριο θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος etwinning με το ίδιο τίτλο.