Δραστηριότητες
Τέχνη και σχολείο

 

06-05-2014
Τμήμα Γ1
Ο Εξπρεσιονισμός στη ζωγραφική
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Θεοδώρα Χανδρινού (ΠΕ08)

 

Τα έργα Τέχνης που περιγράφονται ως «Εξπρεσιονιστικά» έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την παραμόρφωση των μορφών και τη χρήση έντονων, «καθαρών χρωμάτων». Οι τονικές αντιθέσεις, τα «κοντράστ», έχουν καθοριστική σημασία στη σύνθεση των έργων.

Όλα εξυπηρετούν τον βασικό στόχο του καλλιτέχνη: να εκφράσει με δυναμισμό τα συναισθήματα και τις συγκινησιακές του παρορμήσεις, μέσα από ένα ιδιαίτερο εικαστικό λεξιλόγιο.

Πρόδρομος του Εξπρεσιονισμού στη ζωγραφική θεωρείται ο Ολλανδικής καταγωγής Vincent Van Gogh (Βίνσεντ Βαν Γκογκ) 1853-1890.

Στη Γερμανία η τάση αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις εικαστικές δραστηριότητες των ομάδων «Γέφυρα» και «Γαλάζιος Καβαλάρης». Σημαντική θέση στην Ιστορία της Τέχνης κατέχουν τα έργα του Edvard Munch (Έντβαρντ Μουνκ) 1863-1944, τα οποία κέρδιζαν το θαυμασμό του κοινού ήδη από τη δεκαετία του 1890.

Κατά το σχολικό έτος 2013-2014, οι μαθητές του Γ1 τμήματος  ανακάλυψαν και εμπνεύστηκαν από τον εξπρεσιονισμό. Δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ανακυκλώνω- Παίζω- Μαθαίνω -Δημιουργώ» και του μαθήματος των Εικαστικών.

Τα πρωτότυπα έργα:

    

 

Και τα έργα των μαθητών: