Δραστηριότητες
Τέχνη και σχολείο

14-3-2013
Τμήμα E3
Αγιογραφίες
Υπεύθυνη δασκάλα:
Δήμητρα Γεωργίλα

 

Η Βυζαντινή ιστορία και η εκκλησιαστική τέχνη που γνωρίσαμε στο μάθημα, της ιστορίας και των θρησκευτικών στάθηκε αφορμή να ασχοληθούμε με την αγιογραφία. Στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης μας επισκεφτήκαν στη τάξη μας οι αγιογράφοι: Δώρα Γρατζούνα, Παναγιώτης Τουρναβίτης, Δήμητρα Γιαννικέα. Η επαφή μας μαζί τους μας βοήθησε να κατανοήσουμε την τέχνη αυτή.

 

Εντυπώσεις μαθητών

Η αγιογραφία με τις βυζαντινές εικόνες που έχουν ξεχωριστή τεχνική και αποτελούν μια μορφή εκκλησιαστικής τέχνης που αναπτύχθηκε στην εποχή του Βυζαντινού κράτους. Η Βυζαντινή εικόνα δεν είναι μια απλή ζωγραφιά. Σκοπός της είναι να διδάξει πόσο πιο όμορφος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος όταν κάνει το θέλημα του Χριστού.  (Ανδρέας Ζ.) 

 

Από τους αγιογράφους που ήρθαν τμήμα μου, μου έκανε εντύπωση η λεπτομέρεια που είχαν τα πρόσωπα της εικόνας, ότι ανάλογα τα συναισθήματα που έχεις την στιγμή που ζωγραφίζει έτσι αποτυπώνεται το πρόσωπο του Αγίου, ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την θεότητα και το μπλε την ανθρωπότητα και ότι στην Βυζαντινή τέχνη όταν ζωγραφίζεις έναν Άγιο δεν μπορείς να τον κάνεις όπως θες εσύ. (Στέφανος Γ.)

 

Μάθαμε ότι οι αγιογράφοι συμβολίζουν το μπλε χρώμα με την ανθρωπότητα και το κόκκινο με τη θεότητα.  (Εύα Τ.-Μαριάνα Κ.) 

 

Στα Βυζαντινά χρόνια όταν άρχιζες μια αγιογραφία δεν μπορούσες να την διακόψεις για να κάνεις μια άλλη ή κάτι άλλο. Πριν φτιάξουν μια αγιογραφία λένε μια προσευχή. Επίσης ο αγιογράφος είναι και ζωγράφος ενώ ο ζωγράφος δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και αγιογράφος. (Γεράσιμος Π.-Μαρία Φ.)

 

Τα παραπάνω κείμενα έγραψαν οι μαθήτριες του Ε3 Γεωργία Π.-Αμαλία Σ.