Δραστηριότητες
Τέχνη και σχολείο

23-1-2013
Οι μαθητές της Δ’ τάξης πάνε θέατρο...
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Καλλιόπη Βλάχου

 

Την Τετάρτη στις 23 Ιανουαρίου, επισκεφθήκαμε το θέατρο «Ιλίσια», για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Το παραμύθι του Μεγαλέξανδρου». Μπαίνοντας στην αίθουσα διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν και άλλα δύο σχολεία από άλλες περιοχές. Πριν ξεκινήσει η παράσταση ο σκηνοθέτης μας είπε λίγα λόγια γι αυτήν.

Η παράσταση ξεκίνησε εντυπωσιακά με την είσοδο όλων των ηθοποιών στη σκηνή και το άκουσμα μιας παιδικής φωνής που έλεγε συνέχεια: “Αλέξανδρε…Αλέξανδρε…». Παρακολουθήσαμε όλη τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την παιδική του ηλικία, τις εκστρατείες του στην Ασία και την Αίγυπτο, τον θάνατό του, τον θρύλο της γοργόνας που λούστηκε με το αθάνατο νερό και άλλα πολλά.

Μας άρεσε πολύ η παράσταση και μάθαμε πολλά για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Οι μαθητές και μαθήτριες του Δ1

 

Μετά την παράσταση

….και φυσικά δε θα μπορούσε μια τέτοια θεατρική παράσταση, μέσα από την οποία ξεδιπλώνονται η ζωή, η δράση αλλά και οι θρύλοι που περιβάλλουν έναν τέτοιον ήρωα σαν τον Μέγα Αλέξανδρο, να μη συνδεθεί και με άλλα γνωστικά αντικείμενα.

Αξιοποιώντας λοιπόν την παράσταση πραγματοποιήθηκαν και στόχοι άλλων μαθημάτων όπως της Γλώσσας (συγγραφή άρθρου «Τα παιδιά της Δ’ τάξης πάνε θέατρο» ), της Ιστορίας (ανακάλυψαν στο σχολικό τους βιβλίο όλα τα κείμενα στα οποία γίνεται αναφορά στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλέξανδρου) των εικαστικών (εκφράστηκαν δημιουργικά μέσω της ζωγραφικής).

Επιτεύχθηκαν όμως και ψυχοκοινωνικοί στόχοι αφού όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συνεργασίας και ευχαρίστησης.

Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι η δύναμη της τέχνης βοηθά τα παιδιά να κατακτήσουν τη γνώση –που υπάρχει παντού– αφού τους δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούν, να οραματιστούν, να φανταστούν να συσχετίσουν, να επεξεργαστούν, να ανακαλύψουν, να δημιουργήσουν….

Χρέος μας λοιπόν να την κάνουμε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και να την υπερασπιζόμαστε, κυρίως στις μέρες μας που δέχεται ανελέητη επίθεση.

Η δασκάλα του τμήματος Καλλιόπη Βλάχου.

Ζωγραφιές των μαθητών με αφορμή την παράσταση: