Δραστηριότητες
Τέχνη και σχολείο

Εικαστικές δημιουργίες 2012-13

20-12-2012

Χριστουγεννιάτικη χειροτεχνία με αφορμή τον καλλιτέχνη F. Hundertwasser

Τμήματα Ε2, Ε3, ΣΤ1

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ευθυμία Μουργιά

 

   

Ο Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ (Friedensreich Hundertwasser, 15 Δεκεμβρίου 1928 - 19 Φεβρουαρίου 2000) ήταν Αυστριακός ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Έζησε τα πρώτα του χρόνια στον φριχτό πόλεμο, ενώ όλοι οι συγγενείς του ήταν θύματα του ναζισμού, καθότι εβραίοι.

Οι πίνακές του είναι γεμάτοι καμπυλωτές γραμμές, φωτεινά χρώματα και περίεργα σχέδια.

Εκτός από πίνακες του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει και κτήρια. Αντιπαθούσε πολύ τις γκρίζες και απρόσωπες πολυκατοικίες και γι’ αυτό είχε μια θεωρία: «Ένας άνθρωπος σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα πρέπει να μπορεί να σκύψει έξω από το μπαλκόνι του και πρέπει να του επιτραπεί να μπορεί να πάρει μία μακριά βούρτσα και να βάψει τον εξωτερικό τοίχο, όσο φτάνει το χέρι του. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα είναι γνωστό σε όλους τους διαβάτες του δρόμου αυτού, αλλά και τους γείτονες του, πως σε αυτό το διαμέρισμα μένει κάποιος που είναι διαφορετικός από τους φυλακισμένους, σκλαβωμένους, συμβατικούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας.»

Eίναι πολύ ωραίες οι χριστουγεννιάτικες κατασκευές και ειδικά όταν μας ταξιδεύουν στους ξεχωριστούς κόσμους των καλλιτεχνών! Σας καλούμε να εμπνευστείτε από τις χειροτεχνίες μας και να γνωρίσετε τον ζωγράφο που αγαπάει πολύ τα έντονα χρώματα και τις παιχνιδιάρικες γραμμές.

Βάλτε το χρώμα και την φαντασία στην ζωή σας!

Από το μάθημα των εικαστικών και τους καλλιτέχνες των τμημάτων Ε2, Ε3 και ΣΤ1.