Δραστηριότητες
Τέχνη και σχολείο

Δημιουργία κινουμένων σχεδίων
Απρίλιος 2012

Τμήματα Δ2 και ΣΤ1

 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ευθυμία Μουργιά (Εικαστικών)

 

Μεταίσθημα ή μετείκασμα ονομάζεται η ιδιότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να διατηρεί για ένα δέκατο περίπου του δευτερολέπτου την εντύπωση της εικόνας που κοιτάζουν τα μάτια. Αν πριν τελειώσει αυτός ο πολύ μικρός χρόνος, τα μάτια κοιτάξουν άλλη εικόνα, τότε αυτή αναμιγνύεται με την προηγούμενη. Σ' αυτήν την "καθυστέρηση" του εγκεφάλου και την ανάμιξη των εικόνων στηρίζεται η λειτουργία του κινηματογράφου.

Σήμερα το συνηθισμένο αποθηκευτικό μέσο των κινηματογραφικών ταινιών είναι ο οπτικός δίσκος dvd. Παλιότερα κάθε ταινία ήταν φιλμ τυλιγμένο σε ρολό. Αν δούμε ένα τέτοιο ρολό φιλμ από κοντά, θα διαπιστώσουμε ότι αποτελείται από πολλές διαδοχικές ακίνητες εικόνες. Καθώς αυτές προβάλλονται με ταχύτητα η μία μετά την άλλη, ο εγκέφαλος ξεγελιέται και νομίζει ότι αυτό που βλέπει είναι κινούμενη εικόνα.

 

Οι μαθητές του Δ2 και του ΣΤ1 το έμαθαν αυτό στην πράξη (βιωματικά): έφτιαξαν τα δικά τους κινούμενα σχέδια. Ζωγράφισαν τις διαδοχικές εικόνες, τις φωτογράφισαν με την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και στη συνέχεια με τη χρήση του υπολογιστή τις ένωσαν (τις "μοντάρισαν") και τις έκαναν κινούμενες!

 

Κινούμενα σχέδια του Δ2:

 

 

   Κινούμενα σχέδια του ΣΤ1: